Kiihdytettyä perussuomalaisuutta

Äärioikeistolainen akselerationismi on terroristisena ideologiana noussut esiin myös Suomessa Kankaanpään ja Lahden terroristiryhmien paljastumisen myötä. Esille on noussut myös yhteys erittäin pahamaineiseen äärioikeistolaiseen satanistiseen ”Order of Nine Angles”(ONA)-liikkeesen. 

Kankaanpään ja Lahden terroristeille ei ole löytynyt kovin paljon julkisia ymmärtäjiä, mutta poikkeuksiakin löytyy. 

Yksi sellainen on ”turvallisuusasiantuntija” Marko Meretvuo joka äärioikeistolaisessa Sarastus-verkkojulkaisussa 25.7. julistaa olevansa ”ylpeänä akselerationisti”. Vaikka Meretvuo Sarastuksen haastattelussa esittää rikosoikeudellisen vastuun välttämiseksi välttämättömät etäisyydenotot varsinaisiin väkivallantekoihin (kuten liikkeen piirissä on tapana) hän myös ilmoittaa että hän ”mieluummin potkaisee monolla naamaan” irtisanoutumista kyseleviä kuin irtisanoutuu Kankaanpään ja Lahden terroristiryhmistä.

Sarastuksessa julkaistu haastattelu ei ole ensimmäinen jossa Meretvuo avaa näkemyksiään. Hän on verrattain ahkera kirjoittaja ja pelkästään parin viime kuukauden ajalta löytyy lukuisia julkaistuja kirjoituksia.

Heinäkuussa julkaistu kirjoitus on otsikoitu: ”Liberaalista demokratiasta on päästävä yli” ja siinä Meretvuo julistaa nykyjärjestelmän ongelmiksi 

ihmisoikeudet, ”maailmanparantamisen” ja ”moralismin”

Toisessa kirjoituksessa ilmaistaa vielä suorasukaisempaa ihmisoikeuksien vastustusta:

”ei ole millään loogisella argumentilla perusteltavissa, että kaikilla ihmisillä olisi sisäsyntyisesti joitakin tiettyjä oikeuksia. …on myös olemassa toisenlaisia totuuskäsityksiä, toisenlaisia arvoja. Niiden mukaan haitalliset jäsenet voidaan deletoida yhteiskunnasta.”

Kesäkuun lopulla Meretvuo kommentoi elinkeinoministeri Junnilan ympärillä vellonutta natsikohua yksikantaan: ”mitä sitten, vaikka hallituksessa olisi kansallissosialisti?”

ja päättää kirjoituksensa akselerationistiseen julistukseen:

”Aikalaishulluus…tullee hallituspohjasta riippumatta kasvamaan, kunnes koko liberaalihegemonia aiheuttaa oman itsetuhonsa. Sitä ennen me voimme vain kiihdyttää vallitsevia vastakkainasetteluita (mikäli ne enää tästä voivat kiihtyä) sekä toisaalta kylvää uudenlaisen yhteiskunnan, uudenlaisen sivilisaation siemeniä.”

Jonkin verran huomiota sosiaalisessa mediassa on jo saanut kesäkuun lopulla julkaistu kirjoitus jossa Meretvuo vaatii lehdistönvapauden rajoittamista ”ideologisen parjaamisen estämiseksi” 

”Tarvittaisiinko asiaa varten esimerkiksi lakimuutos sanktioineen? Siten jatkossa myös toimittajia voitaisiin tuomita sananvapausrikoksista poliittisten mielipiteidensä perusteella”

Mielenkiintoiseksi asian tekee se Meretvuo ei esittele näitä näkemyksiään demokratian lopettamisesta, ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden lopettamisesta sekä ”haitallisten ihmisten” murhaamisesta vain fasistiseksi tiedetyllä Sarastus-sivustolla, vaan Perussuomalaisen puolueen virallisilla nettisivuilla.

Meretvuon kirjoitukset on julkaistu perussuomalaiset.fi-sivuston blogiosastolla, jonka kirjoittajat ovat esittelyn mukaan ”puolueen kansanedustajia, vaaliehdokkaita, kunnallispoliitikkojen ja muita puolueen jäseniä.”

Meretvuon rooli perussuomalaisessa puolueessa lienee lähinnä ”muu jäsen”, mutta ainakin puolueen ajatuspaja Suomen Perusta on tilannut Meretvuolta marraskuussa 2021 ilmestyneen analyysin ”Tulta ja tulikiveä” jossa ironista kyllä varoitetaan apokalyptisen ilmastopuheen voivan johtaa ilmastoterrorismiin.

Meretvuon toinen keskeinen julkaisukanava, ”traditionalistinen” verkkolehti Sarastus ei sekään ole vailla yhteyksiä perussuomalaisiin. ”Sarastusta” on luonnehdittu Suomen Sisun teoreettiseksi julkaisuksi ja sen päätoimittaja Timo Hännikäinen on myös Sisun varapuheenjohtaja. Suomen Sisu on mm. levittänyt Sarastuksessa julkaistuista kirjoituksista koottua kirjaa.

Suomen Sisun riveistä eduskuntaan on noussut useita perussuomalaisia kansanedustajia, mukaan lukien mm. Jussi Halla-aho ja Perussuomalaisten nykyinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas. Sisun puheenjohtajana toimi vuosina 2013-2019 perussuomalainen kansanedustaja Olli Immonen. Myös perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Riikka Purra on kertonut käyneensä Suomen Sisun tapaamisissa.

Uusin Sarastuksen kirjoittajakaartiin liittynyt perussuomalainen on kansanedustaja Teemu Keskisarja, joka on mm. 11.7., siis samana päivänä kuin hallituspuolueiden puheenjohtajat julkaisivat julkilausumansa rasismin tuomitsemisesta, on postannut Sarastukseen kirjoituksen väestönvaihdosta. Heinäkuussa Sarastuksen päätoimittaja Hännikäistä vastaan nostettii  syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta liittyen aiempaan artikkeliin ”Miten etninen puhdistus toteutetaan?”, jonka sisältö on suunnilleen sitä mitä otsikko lupaa. 

Vaikka Meretvuon into ihmisoikeuksien poistamiseen ja kiihdytykseen kohti nyky-yhteiskunnan tuhoa sijoittavat hänet kiistatta radikaaliin äärioikeiston, hänen näkemyksiinsä liittyy vielä tätäkin synkempiä puolia.

Meretvuo ei nimittäin ota etäisyyttä myöskään Kankaanpään natsiterroristisolun satanistisiin näkemyksiin. Päinvastoin, Meretvuo on todennut jo huhtikuussa 2022 ”Kansalainen”-äärioikeistosivuston haastatelussa (sama haastattelu on julkaistu myös uusnatsistisella Partisaani-sivustolla): 

”Mitä tulee Order of Nine Anglesiin, olen viime aikoina lukenut perinteen keskeiset teokset uudelleen ja todennut, että kyseessä on kokonaisvaltainen esoteerinen järjestelmä, joka pitää sisällään todellista potentiaalia paitsi yksilölliseltä, myös yhteiskunnalliselta kannalta… Se, että tällainen esoteerinen perinne on leimattu niin pahaksi, että sitä yritetään kieltää lailla, ainoastaan todistaa, että kyseessä on nykyjärjestelmää pohjiaan myöten haastava oppi, mikä tietenkin tekee siitä heti mielenkiintoisen asian.”

ONA:n oppiin sisältyvä potentiaali on valitettavasti realisoitunut maailmalla  paitsi varsinaisina poliittisina terroritekoina, myös lukuisina muina vakavina rikoksina. Kulttiin kuuluvat ovat syyllistyneet mm. rituaalimurhiin, raiskauksiin ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kultin sisällä tällaisiin tekoihin kannustetaan koska niiden katsotaan edistävän yli-ihmiseksi kasvamista. Meretvuo osaltaan promotoi myös tätä ajatusta Sarastuksen haastattelussa: 

”Kasvu omien rajojen yli sen paremmin yksilönä kuin yhteisönäkään ei voi tapahtua ilman astumista pimeään ja tuntemattomaan, mikä saattaa edellyttää kiellettyjen tekojen tekemistä.”

Miksi sitten Meretvuo ja mahdollisesti muutkin hänen laillaan ajattelevat äärioikeistosatanistit kokevat Perussuomalaisen puolueen poliittiseksi kodikseen? Vastauksia toki löytyy jaetusta rasismista ja autoritaaris-oikeistolaisista poliitisista näkemyksistä, mutta kytkentä löytyy myös perustavammalta arvotasolta.

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Purra on lausunut että hänen mielestään ”empatia ei sovi politiikan ohjenuoraksi”. Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, nykyinen eduskunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan on mm. kirjoittanut kuinka ”ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo”

Nämä lausunnot eivät ole satunnaisia, vaan liittyvät halla-aholaisten ”nuivien” ja yleensäkin äärioikeiston tietoiseen irtisanoutumiseen länsimaisen eettisen ajattelun valtavirrasta jossa jokaiselle kuuluu ihmisarvo, rasismi on väärin ja empatia hyvästä. ”Order of Nine Angles” edustaa lähtökohdiltaan aivan samaa irtisanoutumista laajasti jaetuista eettisistä arvoista ja sen kannattajat voisivat varmasti allekirjoittaa Purran ja Halla-ahon lausunnot. 

Vaikka Purra tai Halla-aho tuskin ovat äärisatanismin kannattajia, taustalla on jaettu irtiotto kristillis-humanistisen etiikan ”hyvesignaloinnista”. ONA:n oppi vain vie tämän irtisanoutumisen pidemmälle.

Meretvuon kirjoituksia perussuomalaisten blogisivustolla on kommentoitu pääosin hyvin myötämielisesti. Sen enempää sivuston toimitus kuin lukijakunta eivät siis ole nähneet niissä mitään kavahdettavaa, mikä kertoo varsin huolestuttavasti perussuomalaisesta keskustelukulttuurista.

Herää kysymys, kuinka paljon perussuomalaisten riveissä on toimijoita jotka tuntevat viehtymystä äärioikeistolaiseen terrorismiin ja jopa tähän liittyvään äärisatanismiin?

Kun yhden Lahden terroriepäillyn todettiin olevan muutaman vuoden takainen perussuomalaisten ehdokas, sisäministeri Rantanen totesi ”ettei vetäisi perussuomalaisia puolueena mukaan tähän keskusteluun”.

Kun paljastuneiden terroristisolujen ideologiaa kuitenkin levitetään suoraan perussuomalaisen puolueen nettisivuilta, sekä sellaisten tahojen toimesta joilla on suora yhteys puolueeseen ja sen johtoon, on vaikea nähdä kuinka puolue olisi täysin sivullinen äärioikeistolaisen terrorismin suhteen.

Mikäli perussuomalainen puolue kieltäytyy edes keskustelemasta asiasta, saati ryhtymästä konkreettisiin toimiin, on pääteltävä että sen riveihin jatkossakin ovat tervetulleita myös äärioikeistoterrorismin ja satanististen rituaalimurhien kannattajat.

Tässä vaiheessa perussuomalaisten hallituskumppanien on osaltaan vastattava onko tällainen puolue heidän mielestään todellakin hallituskelpoinen?

Jätä kommentti